Arrow Back Icon Tagasi

Lollikindlad plekinipid!

Meil kõigil on olnud hetki, mil leiad riidelt pleki ja sind haarab hirm – kas pluusi on võimalik veel päästa? Kiiresti tegutsedes saad kindlasti midagi teha, aga mida? Millega plekki töödelda?

Milliseid koduseid nippe on võimalik kasutada kui end sellisest olukorrast leiad? Vaatame mõnda neist lähemalt.

Kui ümber läks pokaal punase veiniga, vala plekile koheselt vett ning tupsuta seda. Seejärel vala plekile soola. Soolakristallid peaksid veini endasse imema ja sellega suurema osa probleemist ka lahendama. Vajadusel korda protsessi ning pese riietusese pesumasinas.

Kui leiad punase veini plekiga riietuseseme aga mustapesukastist, on olukord märksa halvem. Võid siiski proovida hoida kangast venitatult kausi kohal ning vala sellele keevat vett. Taas looda pesumasina abile.

Värskete vereplekkide puhul kasuta alati külma vett ja rätikut, millega plekki tupsutada. Loputa kangast hoolikalt, aga ära unusta teha seda alati külma veega, sest soe vesi aitab vereplekil vaid kanda kinnitada. Ära ka unusta: kui su riietusesemel on õrnaltki veel vereplekki näha, ära kasuta kuivati abi – ka see soe õhk jätab pleki kangasse igavesti.

Mootoriõli, küpsetusõli… olenemata õli tüübist, on see alati üks paras proovikivi. Rasv kipub end sügavale kanga kiududesse mässima ning seda on äärmiselt keeruline lahkuma sundida. Kui satud peale värskele plekile, on eemaldamisvõimalus muidugi suurem. Tupsuta õliplekki köögipaberiga või salvrätikuga ning seejärel kasuta valget kriiti. Hõõru kriidiga kogu plekk kokku ja pese riietusese nii ruttu kui võimalik pesumasinas. Kui sul kriiti käepärast ei ole, kasuta nõudepesuvahendit või talki, ent viimased ei ole just kõige efektiivsemad.

Pane aga tähele – kui ajasid ümber kohvi koorega, on sul tegemist kaht eri tüüpi plekkidega. Koores on rasv, millest võid jagu saada kriidiga. Tee nii: esmalt loputa külma veega välja nii palju kohvi kui saad, kasuta nuustikut ja nõudepesuvahendit, seejärel kriiti. Vajadusel muidugi korda kogu protsessi.

Parim, mida igasuguse pleki puhul teha saad, on kohene reageerimine. Mida varem jaole saad, seda suurem on tõenäosus, et kahju ei ole pöördumatu. Kui sa leiad pleki kangalt aga nädalaid hiljem ja see riietusese on ehk isegi pesumasinas käinud, on probleemi tunduvalt keerulisem lahendada. Plekki eemaldades tasub seda alati vajutada, tupsutada, aga mitte iial hõõruda – nii läheb plekk vaid sügavamale kanga kiududesse ja võibki jääda sinna igaveseks.

Kui vajad abi, võta meiega ühendust!