Arrow Back Icon Tagasi

Milline on sinu kodukontor?

Vastavalt vajadusele on kodukontor muutumas üha populaarsemaks. Kas sinu igapäevane töökoht soosib edukat tegevust või pigem pärsib seda? Kogusime mõned ideed, kuidas kodukontorit planeerida!

Kasuta ruumi nutikalt. Kui sa elad pigem väiksemapoolses majas või korteris ning eraldi ruumi kodukontorile planeeritud ei ole, ära lase pead norgu vaid suhtu asjasse loovalt. Vaata toas ringi, kindlasti leiad mõne nurgakese, kuhu saad paigutada väikse kirjutuslaua ja riiuli selle kohale. Asju ei olegi ehk nii palju vaja? Kui leiad juba koha laua jaoks, saab laua kohale paigaldada ka seinariiulid – tegelikult on vaba ruumi seintel ju küllaga.

Mõtle valgusele. Võimalusel planeeri töötamise koht akna lähedusse, naturaalne valgus teeb vaid head. Lisaks saad puhkepausidel aknast vaadet nautida – nii ei kurna sa ka silmi üleliia. Kui valgust ja aknaid valitud kohas napib, võid kasutada ka peeglit. Ei, me ei mõtle, et peaksid end töötades peeglist jälgima, vaid ruumis on võimalik peegli abiga tekitada tunne, et see on palju avaram.

Kunstliku valguse puhul mõtle, kuidas lamp asetsema peab. Kas soovid põrandalampi või vajad kohtvalgustit laua kohale? Kas aknast tuleb piisavalt valgust või pead valima lambi, mille valgustugevus on suur?

Kasuta heledaid toone. Suurtes ruumides võid värvida seinad kasvõi tumesiniseks, aga kui sinu kodukontor on väike, kitsas, soovitame pigem teha see heledates toonides. Heledad toonid loovad tunde, et ruum on suurem ja laiem. Tumedad toonid toovad visuaalselt seinad lähemale ja tekitavad tunde, et viibid väiksemas ruumis.

Istumisalus. Kujutle olukorda: töötad kümne kolleegiga kontoris ja ülemus mainib, et kõigile on tellitud uued toolid. Siis aga tuled hommikul tööle ja õhtul ongi toolid vahetatud ja kõigil on istumiseks… söögilauatoolid? Tundub ju jabur, eks? Ometi aga paljud praegusel hetkel kodukontoris töötades istuvad diivanitel, tugitoolides või söögilaua taga.

Investeeri korralikku kontoritooli, mis võtaks vähe ruumi, ent täidaks oma ülesannet. Su selg väärib seda. Lisaks võivad tekkida valest istumisest pinged ülaseljas, kaelalihastes ja õlgades.

Jää stiilseks. Sisustust valides püüa järgida ühtset joont toonide ja materjalide osas. Kui valid dokumendihoidjad, olgu need kõik ühte värvi. Kui muretsed vaiba, pea silmas, et värvitoonid, näiteks kontoritooliga, ei läheks vastuollu. Kui lood enda ümber meeldiva ja ühtse kodukontori, on ka töö tegemine ladusam.